Mesto zatiaľ ponechalo v platnosti 1. stupeň kalamitnej aktivity

02.02.2010 Prešov

Prešov 2. februára (TASR) – Mesto Prešov zatiaľ ponecháva v platnosti 1. stupeň kalamitnej aktivity, ktorý vyhlásilo cez víkend v súvislosti s intenzívnym snežením.
TASR to dnes potvrdila hovorkyňa radnice Iveta Adamová.
\"Od pondelka sú už všetky cesty prejazdné a momentálne sa pracuje na odstraňovaní snehu medzi obytnými blokmi. Vzhľadom na predpoveď počasia, ktorá počíta so snežením aj v nasledujúcich dňoch, sa vedenie mesta rozhodlo ponechať v platnosti 1. stupeň, \" uviedla Adamová.
V prípade kalamitných situácií mesto postupuje na základe operačného plánu zimnej údržby, v ktorom je zahrnuté aj nakladanie so snehovou masou.
\"Ak nebude dochádzať k samovoľnému roztápaniu snehu priamo na komunikáciách, pristúpime k jeho odvážaniu na verejné priestranstvo pri mestskej športovej hale, \" uviedol pre TASR vedúci oddelenia verejnoprospešných činností MsÚ v Prešove Kamil Sepeši. Dodal, že aj obyvatelia by mali sneh pri odpratávaní z chodníkov pred ich príbytkami uskladňovať na kopy, aby ho mohli v prípade nutnosti odviesť.
Okrem mechanizmov Správy a zimnej údržby prešovských ciest, a spoločnosti Záhrada Real, ktoré zabezpečujú úpravu miestnych komunikácií, podľa Sepešiho môže radnica pri rozsiahlejšej kalamite na odstraňovanie jej následkov využiť približne 30 nezamestnaných na základe dohody o Menších obecných službách, uzavretej s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Podobnú dohodu majú aj s Ústavom na výkon väzby v Prešove, ktorý im vie okamžite poskytnúť minimálne 20 ľudí.
Náčelník Mestskej polície v Prešove Ján Andrejko upozornil vlastníkov a užívateľov na dodržiavanie všeobecne záväzného nariadenia o úprave komunikácií pred ich nehnuteľnosťami. Policajti budú zhovievavejší k vodičom v súvislosti s parkovaním, ak sa na týchto plochách bude nachádzať veľa snehu, nebudú ich pokutovať. Sankciám sa však podľa Andrejka nevyhnú tí, ktorých vozidlá budú brániť cestárom pri úprave komunikácií.
Náčelník MsP upozornil občanov, aby dbali na svoju bezpečnosť hlavne na chodníkoch, pretože pri odmäku môže dochádzať k zosuvom snehu zo striech a následnému úrazu. Rovnaká výstraha platí aj pre vodičov, ktorí by pri parkovaní mali zvážiť, kde odstavia svoje auto.
 

Vyberte región